Thursday, April 29, 2010

Nak Berblogging Biar Kena Caranya.

"Eh, kau takde blog ke?"

"Laa... loser kot xde blog?"

"Ala, tulis je apa2 kau nak kat dalam tu?"

Orang nak ade blog, kau pun sibuk jugak. Tapi nak gunakan tak pandai pulak. Buat blog biar ade tujuan. Jangan nak main tulis ikut suka hati. Oh, sila jangan salah faham. I'm not talking about personal blog. Blog personal tak termasuk dalam blog-blog yang saya rasa menyakitkan hati kalau baca. Blog ni jugak dalam kategori personal.

Oh, memang anda boleh cakap "blog gua suka hati gua la beb". Ya! memang pun. Tapi biar ada adab siket boleh tak? Ini dah la benda lain pun tak reti nak beradab, masa berblogging pun buat benda yang sama.



Blog jenis yang penuh dengan perkataan mencarut-carut. Hey, anda tu Melayu tahu tak? Setakat perkataan 'bodoh', 'damn' boleh lagi diterima. Lebih-lebih memang aku terus klik pangkah kat page kau tu.


Blog yang post entri tak tahu hujung pangkal. Maksudnya, belum tentu cerita tu betul dah post melulu. Satu tips untuk golongan macam ni, do your homework first. Jangan main ikut sedap anda je tekan-tekan huruf kat keyboards tu. Post-post macam ni biasanye orang buat untuk isu-isu panas yang tengah jadi. Tujuannye nak tambah followers. Silap tulis boleh makan diri anda sendiri okay.


Blog yang memang tak ada faedah kalau anda klik kat link yang ditinggalkan dalam chat box. Letak komen dalam chatbox tu "salam ziarah" atau "jalan2 kat sini". Tapi bila klik kat link-link tu, blog tu penuh dengan iklan-iklan buat duit segera. Blog yang ade iklan 18sx pun sibuk jugak ade. Seriously, geli aku! haha.


Ok lah, tak nak membebel banyak sangat. Benda ni pun untuk diri sendiri jugak so nanti takkan buat. =)


To, 1 follower yang dah unfollow tu,
p/s: Sape2 yang terasa, tu bukan tujuan entri ni. So sorry lah kalau ada yang sensitif sangat. Mungkin anda tak sesuai baca blog ni sebab kadang-kadang ayat saya memang pedas. That's who I am.


14 comments :

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

yeah.. right. kena jaga attitude. kalau tak nak kena saman. hehe..

mIsH IeRA cIK irAh said...

membelog sebab suke membebel.dan menulis

Aiza Aidid said...

osh: ehehe.. ade point kat situ =)

Aiza Aidid said...

mish: memang la.. but nk buat bnda2 tu still have to behave bukan main ckp je. just my opinion =)

Atiqah Adnan said...

blog ni pelbagai macam-macam ade..
ade yang suka ada yang macam annoying je.. huhuu~

buat tatau sudah ye yayang..

Aiza Aidid said...

atiqah: haha.. mmg pun wat xtaw je ni.. nk wat cmne.. 1000 people, 1000 attitude.. =)

zool said...

Betul2..
kena jaga etika walaupun tak dinyatakan secara bertulis

Aiza Aidid said...

zool: tula kan.. tu je sbnrnye nk try btaw kat post ni =)

Ery Farieha said...

etika, sopan kne jage wlopon kt blog
:)

nickzdagreat said...

kadang2 saya biar je kalu ada blog yg "OvER"... berblog sbb nak share ngan kwn2 or kwn2 blog ttg peristiwa mcm cik irah tu.. hahah tp plg penting tutr bahasa n behave tu penting... kalau xreti nak jaga xyah la nak berblog... kan..

Aiza Aidid said...

yup.. personal blog xde problem pun for me.. ske ati la nk tulis pe.. korang pny blog pun.. but bhs tu biar btl.. kdg2 melampau sgt org xnk bce. at least I won't read blog yg byk sgt mncarut ;)

fndrocka said...

ada macam2 cara..pilihlah ikut suka..asalkan tak menjejasakan maruahdiri sndiri,maruah org apatah lagi

amal said...

eh kite suke mencarot kat blog tu sebab takleh nak mencarot kat depan2 orang hahahaha

Aiza Aidid said...

ish amal ni.. bkn cmtu mksdnye la..
cm blog amal tu kire acceptable lagi..kte pon kan wat cmtu da dpn2 xle ckp..haha.. tp ni yg kte jmp melampau2 sgt..